Ring eller SMSa: 070 557 72 21

Dagsprogram för Baltiska resan


Dag 0 för resa 2 Västergötland – Karlskrona – Gdynia
– i övrigt är resorna identiska enligt nedan
Stockholm -Karlskrona. Rundtur i Karlskrona med Tessins stadskärna, Rosenbom, gamla och nya varvet mm. På kvällen nattbåten till Gdynia. Vid ankomsten på morgonen börjar Gdanskprogrammet. Lunch på vägen, middag på båten.

Dag 1, Skavsta - Gdansk
Resa 1 Kl 1129 Samling på Skavsta vid PMT flagga, där Einar Lyth möter, prickar av samt delar ut mappar, radioapparater och batterier. Avfärd kl 1310 med Wizz Air till Gdansk/Danzig med ankomst kl 1415. I Gdansk möter Pelle Mohlin och Eva Ulvsbäck. Kort rundtur med buss i Gdansk, bussen stannar vid Chlebnicka gatan för urpackning, incheckning på Holland House mitt i Gamla stan och vid dess vackraste gata, Dluga. Promenad med svenskspråkig guide i Gamla stan. Välkomstmiddag med presentation av programmet och deltagarna. Sedan blir det möjlighet till en sen kvällspromenad i stan.

Dag 2, Gdansk - Malbork
Efter frukost kl 0700 ett par timmar för egna strövtåg i Gamla stan, därefter far vi kl 0930 till Leninvarvet, där Sovjetunionens kollaps startade1980. Vi besöker under en timma det mycket talande och gripande museet Vägar till frihet. Därefter till en annan historisk nyckelplats, Westerplatte, där startskotten för Andra världskriget avlossades på morgonen den 1 september 1939. Vi ser informativa storfoton och skärmar och går upp till det väldiga monumentet. Därefter egna promenader och vi äter smörgåslunchen vid stranden på östra sidan och där modiga också kan ta ett dopp.

Vi far därefter drygt en timme till Malbork/Marienburg, Tyska ordens huvudsäte under flera hundra år. Vi checkar in i fästningshotellet, i anslutning till borgen och får därefter kl 1600 en två timmars guidad visning, med understöd av Einar Lyth, i borgen. Möjlighet till promenad och inköp i borgområdet samt vila innan vi äter middag i försök till autentisk miljö på hotellet.


Dag 3, Malbork - Rastembork
Längs vackra vägar kantade med storkbon till Grunwald/Tannenberg, som förra året högtidlighöll 600-årsminnet av slaget den 15 juli 1410, då Litauiskt-polska styrkor slog Tyska orden och därmed inledde dess avveckling. Vi avhandlar detta, liksom Hindenburgs seger över ryssarna i samma område i augusti 1914.

På väg mot Giertoz/Rastembork/Rastenburg/Wolfsschanze äter vi fisklunch i en liten by. Väl framme i Rastenbork checkar vi in på det lilla enkla hotellet i skansområdet, får därefter en cirka 1½ tim guidad (eng) tur i området med bl a platsen för Stauffenbergs attentat den 20 juli och bunker nr 13! Vila och sedan tysk middag i skansrestaurangen.


Dag 4, Rastembork – Kaliningrad/Königsberg
Tidig morgon till gränsen vid Bagrationovsk. Sedvanlig gränsprocedur, som kan ta en dryg timma. Inne i Lilla Ryssland möter vår guide med det förpliktande namnet Alexander Medvedev, officer, som extraknäcker som guide och som genom länet tar oss till staden Kaliningrad/Königsberg. Vi får uppleva både landskapet och staden och får dess omväxlande och spännande historia tydliggjord av Alexander och Einar. Kanske hinner vi redan första dagen ut till Baltijsk/Pillau, annars blir det tidigt nästa morgon.

Lunchpaket under dagen men rysk middag på kvällen och vi bor på hotell Kaliningrad, modernt ”sovjetiskt” hotell vid Lenin prospekt.

Dag 5, Kaliningrad
Vi lämnar staden och åker ut på landsbygden i enklaven. Forfarande mycket tyskinspirerat. Den delen skall detalj rekognosceras under 2013. Det blir således två nätter i Kaliningrad.


Dag 6, Kallingrad - Kaunas
Vi far ut till det tio mil långa och en halv till tre kilometer breda Kuriska näset, världsarv och ett intressant och mångfacetterat landskap med en likaså intressant (post-)historia. Mitt på halvön finns gränsen till Litauen. Ny gränsprocedur och sedan förbi fashionabla badorter vidare mot Klaipeda/Memel. Innan vi når färjan mot staden en kaffepaus med badmöjligheter på insidan av näset. Beroende på tiden kortare eller längre uppehåll i Klaipeda och sedan vidare mot en annan fascinerande plats, Korshöjden med dess över miljonen kors! Smörgåslunch och vidare till Kaunas, huvudstad under mellankrigstiden. Vi bor nu under de följande fem nätterna på hotellkedjans Europa Royal Hotel trevliga hotell i fina miljöer. Denna natt i en ombyggd fabrikslokal. Efter incheckning och vila cirka 20 min promenad genom Gamla stan till restaurang Avilys, belägen i ett gammalt bryggeri för vår första litauiska måltid, där öl är en viktig ingrediens.


Dag 7, Kaunas - Vilnius
Under förmiddagen en guidad visning av främst Gamla stan med vår svensktalande guide Mantas Karvelis. Lunch och därefter de 10 milen till Vilnius. På vägen stannar vi vid ännu en litauisk huvudstad, Trakai, känd redan på medeltiden och sedan genom historien. Beroende på tiden längre eller kortare uppehåll. Så till Vilnius, åter en stad med spännande historia, var t ex polsk under mellankrigstiden! En översiktstur med buss genom stan och sedan till vårt hotell, Europa Royal Hotel Vilnius inrymt i två gamla fastigheter i Gamla stan. Där bor vi två nätter. Före middagen möjlighet till promenad och kanske redan nu förbereda linneinköp. 
Middag på hotellet, dessförinnan genomgång i konferenslokalen.


Dag 8, Vilnius
Vi är hela dagen i Vilnius. Vilnius är nog världens mest katolska stad om man räknar till antalet kyrkor i förhållande till befolkningen. På förmiddagen guidad promenad under ledning av Mantas och som avslutas med en återigen mycket typisk litauisk måltid – zeppelinare på rest Graf Zeppelin. Inte så konstigt som det låter, nämligen vanliga öländska kroppkakor i litauisk/tysk tappning!

Under eftermiddagen lämpligen enskilt besök i Terrormuseet i KGBs tidigare ”kontor” – gripande och otäckt! Nu är det också lämpligt att köpa linnetyger och –kläder, missar man finns det också i Riga och Tallinn men här utbudet större. OBS! (Mät borden innan ni far hemifrån!).
Egen middag, lämpligen på någon av Gamla stans många trevliga (ute)serveringar. Kanske sommaropera!

Dag 9, Vilnius - Riga
Avfärd mot Lettland och Riga, nu är gränspassagen enkel – tacka EU för det! Vid gränsen möter vår svensktalande guide Herta Jansone, som flera känner bl a från kryssningen till Riga 2010.

Vi passerar slagfältet Saladen 1703 och far till slottet Rundale, ett vackert 1700-tals slott, skapat av Katarinas den stora hovarkitekt, Rastrelli, som vi känner från många byggnader i Sankt Petersburg. 

Till Bauske, där vi från fästningsvallen beskådar och kommenterar vårt dåtida gränsfäste.
Efter lunchpaus (lunchpaket) över Daugava/Düna till Sariapils / Kirkholm och platsen för vårt största nederlag (1605) där Karl IX höll på att stryka med. Polackernas sten är stor och brackig, vår desto mer anspråkslös. Till Riga och kort översiktstur med bussen och sedan en promenad genom Gamla stan med flera svenskminnen från de 96 år då Riga var en av Sveriges största och mest betydelsefulla städer.

Vi inkvarterar oss sedan för två nätter i mycket centralt belägna och fashionabla Europa Royal Hotel Riga, byggt kring förra sekelskiftet som privatbostad för Lettlands då rikaste person. Vila och/eller promenad. Genomgång och sedan middag i hotellmatsalen. I pauserna mellan rätterna kan man njuta av att se upp i taket!


Dag 10, Riga
Vi besöker Ockupationsmuseet, glöm inte att se tidningsurklippen från baltutlämningen!, och Svarthuvudenas hus, studerar därefter Övergången över Düna 1701 och möjligen, om vi hinner, till Kurlands gamla huvudstad Jelgava/Mitau och till Gemäuerthof 1705. Vi hoppas också kunna beröra striderna i Kurlandsfickan 1945. I varje fall skall vi till Jurmala, svenskarnas ”Mallorca” på 30-talet och nomenklaturans under kalla kriget. En intressant och vacker träbebyggelse. Vi äter fisklunch vid stranden.

Åter i Riga är det fri tid, då man t ex kan besöka Jugendmuseet – ingen stad i Europa har så många Jugendbyggnader som Riga - Historiska museet eller Konstmuseet med den nationella konsten. Beroende på öppettiderna är det möjligt att besöken i Ockupationsmuseet och Svarthuvudenas hus kommer vid återkomsten till Riga i st f på morgonen. Egen middag och om det är något musikevenemang ordna vi biljetter.

Dag 11, Riga - Tartu/Dorpat
På vägen gör vi en avstickare mot Sigulda, ser på håll några vackra gårdar och biskopsdömets slott Turaidas. I Ligate besöker vi, 9 m under marken, den sovjetiska militära och civila ledningscentralen för Sovjetrepubliken Lettland, färdigställd så sent som 1982. Intressanta jämförelser för många. I bunkermatsalen äter vi en sovjetisk kalla kriget lunch.

Vidare till Tarttu/Dorpat, staden grundlagd av Gustav II Adolf, som också skapade dess universitet, vilket snabbt blev känt runt om i Europa. Vi får en guidad promenad av svenskspråkiga Kristina Mullamaa genom Gamla stan och vi inkvarterar oss sedan på jugendcharmiga Villa Margareta. Där kan vi få klämma ihop oss något men det är det värt! Middag på Restaurang Atlantis vid ån, Emajögi. Buss dit och promenad hem till hotellet. 


Dag 12, Tartu - Narva
Vi åker längs Peipusträsket – Europas femte största sjö – mot Narva. Något strandhugg på vägen, möjlighet till kort bad, innan vi når Sillamäe, en förbjuden och totalt stängd stad 1950 – 1991 (invånarna hade postadress Moskva!). Vi får information om dess kemiska och kärntekniska produktion och gruvbrytning. Även de hårda striderna under första och andra världskrigen (1919 resp1944) belyses av vår expert Lennart Westberg. Lunchpaketet intas med utsikt över Finska viken och därefter till slagfältet vid Narva (1700, ej 1704!). Med detta som utgångsläge besöker vi fästningen och slottet Hermann. Vi får en guidad svenskspråkig tur, med sedvanliga kompletteringar av Einar Lyth, genom fästningen. Vi tar oss upp i tornet med dess vidunderliga utsikt mot den ryska systerfästningen Ivangorod –
”Aldrig känns skillnaden så stark mellan västkulturen och östkulturen som när man samtidigt ser Hermannborgen och Ivangorod”

Därefter till minnesplatsen Det svenska lejonet varefter vi checkar in på vårt hotell Inger och, efter vila, bastu och uppfräschning, promenerar vi tillbaka till Hermann för kvällens fästningsmåltid.


Dag 13 , Narva – Tallinn/Reval
I Tallinn möter vi vår guide vid slottet Kadriorg, ”Katarinas dal” Peters I gåva till sin ”svenska” hustru, sedermera Katarina I. Därefter till hamnen, där vi lämnar vårt bagage och säger farväl till vår busschaufför. Två timmars promenad genom vackra och historiskt intressanta Gamla stan på Domberget. Vi slutar vid 14-tiden vid Rådhustorget för egen lunch och de sista linneinköpen.
1730 samling i hamnen för embarkering av Tallink/Silja m/s för färd kl 1800 över Östersjön till Stockholm. Gemensam buffémiddag och kort avslutning och sammanfattning i konferenssalen.


Dag 14
Sjöfrukost, varefter vi anländer till Stockholm Värtahamnen kl 1000 och då är resan slut!

RL RYSSLANDSRESOR
Östermalmstorg 1, våning 3.
114 42 STOCKHOLM

Adress för Rek brev :

BOX 5844

102 48 Stockholm

Telefon

070 557 72 21

Skicka mail här


Öppettider

Måndag - Fredag 08:00 - 17:00

Lördag - Söndag Stängt

Skicka en Visum förfrågan

Klicka här